pocetna
onamaIMPLANTOLOGY – TRIAS IMPLANTAT SYSTEM


 ss

 U našoj se stomatološkoj ambulanti  koriste ISKLJUČIVO SAMO TRIAS SYSTEM - VRHUNSKI NJEMAČKI zubni implantati i zamjenici koštanog tkiva tzv. ( vještačka kost ) kao i Membrane najnovije generacije  !

PREGLED I PROTETSKO – IMPLANTOLOŠKA KONSULTACIJA SU BESPLATNI ! ! !

 


ŠTA JE USTVARI ZUBNI IMPLANTAT ?

Zubni implantati su namjenski dentalni titanski šarafi koji se ugrađuju u kost i predstavljaju zamjenu za korijen izgubljenog zuba. Titan se standardno koristi zbog svoje biološke neutralnosti, što je jako važno kako bi koštano tkivo prihvatilo ugrađeno strano tijelo. Kad fali jedan ili vise zuba, nejbolji vid rekonstrukcije je minimalno invazivna metoda tj. PROTETSKI NAVODJENA IMPLANTOLOGIJA ugradnje zubnog implantata, postavljanje tzv. Suprastrukture i konačne izrade Zirkonske ili neke druge Porculanske krunice / navlake ili Mosta na to mjesto.

 

Implantat se ugradjuje isključivo u indikovanim uslovima BEZ ikakvog RIZIKA. Sama Implantacija traje nekoliko minuta nakon adekvatne pripreme . Hermetički se zatvara specijalnom kapicom ( Healingom ) nakon implantacije tj. postavke u kost poslije čega se zašije mjesto gdje je implantat postavljen. Konci se u osnovi skidaju nakon 7 – 10 dana i vrši kontrola.

Implantat miruje zatim 3-6 mjeseca , u kom se periodu očekuje njegovo okostavanje kako bi bio upotpunosti spreman da dugoročno nosi Suprastrukturu i novu Krunicu / Navlaku ili Mosta u svrhe funkcionalne i estetske rekonstrukcije griznog organa. Na implantat se postavlja titanska nadogradnja koja služi kao poveznica između implantata i protetskog nadomjestka.

Implantat ima ulogu nosača krunice ukoliko nedostaje jedan zub, odnosno mostova ukoliko je prisutan nedostatak većeg broja zuba. Na Implantatima se u današnje vrijeme najmodernijom Laboratorijskom CAD/CAM tehnologijom mogu raditi SVE i najzahtjevnije rekostrukcije Funkcije i Estetike za potrebe intaktnosti Griznog Organa u cjelokopnosti . Maximalno Precizan Zagriz, Centrika Zglobne i Muskularne Funkcije su samo djelovi intaktnog LIJEPOG I FUNKCIONALNOG OSMJEHA.

 

KOJA JE PREDNOST ZUBNIH IMPLANTATA u odnosu na mostove i mobilne proteze ???

- Zubni implantati imaju istu funkciju i u konačnici nakon izrade Navlake / Krunice ili Mosta izgledaju kao vaši prirodni zubi

- nema razlike u funkcionalnosti od prirodnih zuba - estetske mogučnosti su maximalne - Stabilni su i omogučavaju izradu fixnih radova ( Krunice / Navlake / Mostove )

- Zubne proteze često su nestabilne te se nelagodno pomiči i padaju s njihovog ležišta. - Zubni implantati će ih učvrstiti i tako olakšati nošenje proteze. - Implantati omogučavaju učvrščavanje Mobilnih i nestabilnih Proteza specijalnim, Ankerima Magnetnim systemima, Prečkama ili drugim veznim elementima

- Implantatom dobivate stabilnu, trajnu i estetski besprijekornu nadoknadu izgubljenog zuba - Kod gubitka zuba kost oko zubnog korijena polako počinje Atrofirati tzv. trošenje / nestajanje koštane mase , to je biološki process koji nužno može izmijeniti oblik grebena i vilica.

- Implantat ugrađen na tom mjestu podstiče rast kosti, sprečavajući tako gubitak koštane strukture i posljedično povlačenje zubnog mesa.

- Zubni implantati čuvaju vaše prirodne zube, tj. ugradnjom implantata ne morate žrtvovati (brusiti) zdrave zube koji bi služili kao nosači mosta. Kakav je postupak ugradnje zubnog implantata ? Postupak ugradnje zubnog implantata je bezbolan jer se obavlja u lokalnoj anesteziji. U prvoj seansi se ugradi implantat u kost i prekrije gingivom, nakon perioda zacijeljivanja od 3-6 mjeseci otvara se implantat i u njega se postavlja nastavak tzv. ( Gingiva Former ) za zacijeljivanje I Formiranje zubnog mesa koji ostaje 7-15 dana, nakon čega se uzima otisak i izrađuje definitivni protetski rad.

Kako se nositi s boli?
UGRADNJA ZUBNIH IMPLANTAT NE BOLI ! ! ! Uslijed implantološkog zahvata NEMA BOLI jer se obavlja uz upotrebu lokalnog anestetika te se koriste posebni implantološko - hirurški instrumenti koji maximalno smanjuju nelagodu. Pacijent kratko nakon zahvata ide kući te treba taj dan držati hladan oblog da bi oteklina bila manja.

Koje su komplikacije pri ugradnji zubnih implantata?

- Komplikacije pri ugradnji zubnih implantata su veoma rijetke.

- Redovna i precizna oralna higijena je PRIORITET Kako kod priridnog zuba tako i kod implantata neadekvatna i neredovna higijena dovodi do stvaranja plaka i naslaga koji dalje stvara kamenac, kamenac dovodi do upale i povlačenja zubnog mesa i u konačnici do upale i povlačenja kosti u kojoj implantat stoji.

- U radikalnim slučajevima to može dovesti i do gubitka implantata. Šta nakon ugradnje zubnog implantata? 3-6 mjeseci nakon implantacije dolazi se na finalni protetski rad. Nakon toga preporučuje se redovna kontrola jednom ili dvaput godišnje

- Oralna higijena je PRIORITET i nezaobilazno je bitna

- Pacijent ima prioritetnu odgovornost sam prema sebi i prema svom zdravlju te se očekuje da i sam doprinese dugovječnosti i trajnom uspjehu implantoprotetske terapije.

Šta kad nema dovoljno kosti za ugradnju implantata ?


Ako nema dovoljno kosti za ugradnju implantata radi se Hirurško-operativni zahvat kojim se nadomješta i nadogradjuje Alveolarna kost, tzv. augmentacija grebena. Kod manjih koštanih defekata koristi se Biološki Bio-Oss granulat, sto je ustvari tzv. vještačka kost i kolagena membrana. Kod imedijatne implantacije se veoma često izvodi istovremeno s ugradnjom implantata i vađenjem zuba.

 

 

 

ŠTA AKO NEMA NIKAKO ZUBA ?

Potpuno bezubi pacijenti često imaju problema s nošenjem totalnih proteza. Zubni implantati su u tim slučajevima posebno dobri i zahvalni jer služe za STABILIZACIJU ( učvršćivanje) proteza, pri čemu dalje nošenje, posebno donjih proteza, postaje znatno stabilnije, sigurnije, a žvakanje bolje, funkcionalnije, ugodnije i kvalitetnije.

 

Za BEZ-ZUBE VILICE POSTOJE MNOGOBROJNA PROTETSKA KOMBINOVANA MOBILNO FIXNA RIJEŠENJA UZ MINIMALNU UGRADNJU IMPLANTATA , KAO I MOGUČNOST POTPUNOG ELIMINISANJA MOBILNIH PROTEZA I IZRADE FIXNIH MOSTOVA .

 

 

Dr Wolf Dental Centar; Ive Andrića 19i 71123 I. Sarajevo; Tel: +387 33 461 848, +387 61 719 556; Email: info@drwolf-dc.com